Babeczki cynamonowo-jabłkowe

Babeczki cynamonowo-jabłkowe

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 85g miękkiego masła
  • 2 łyżki calvadosu
  • 4 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 3 łyżki erytrytolu 
  • 200g mąki migdałowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Zamiennki: Zamiast mąki można użyć tartych migdałów lub samemu zblendować na „sypko”, a Calvados można zastąpić winem jabłkowym. 

Przepis:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Zagłębienia formy do muffinów natłuścić masłem (albo włożyć do nich papilotki)
  2. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z nasion. Następnie ćwiartki pokroić w cienkie plasterki i odważyć z nich 200g. 
  3. Masło podgrzać na patelni. Odważone jabłka dusić na części masła do miękkości, potem podlać ja calvadosem i dalej gotowa, aż cały płyn odparuje, następnie je ostudzić. 
  4. Żółtka jaj oddzielić od białe, a te ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubić żółtka z pozostały, masłem, dodać erytrytol i mieszać masę, aż słodzik się rozpuści.
  5. Do masy z żółtek dodać mączkę migdałową, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać wszystko z pianą i duszonymi jabłkami. Foremki napełnić ciastem i ok. 30 min.
  6. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby zupełnie ostygły. Przed podaniem oprószyć erytrytolem w pudrze. 

SMACZNEGO !!! 

Dodaj komentarz