Składniki:
- 2 jabłka
- 85g miękkiego masła
- 2 łyżki calvadosu
- 4 jajka
- 2 szczypty soli
- 3 łyżki erytrytolu
- 200g mąki migdałowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Zamiennki: Zamiast mąki można użyć tartych migdałów lub samemu zblendować na „sypko”, a Calvados można zastąpić winem jabłkowym.
Przepis:
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Zagłębienia formy do muffinów natłuścić masłem (albo włożyć do nich papilotki)
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z nasion. Następnie ćwiartki pokroić w cienkie plasterki i odważyć z nich 200g.
- Masło podgrzać na patelni. Odważone jabłka dusić na części masła do miękkości, potem podlać ja calvadosem i dalej gotowa, aż cały płyn odparuje, następnie je ostudzić.
- Żółtka jaj oddzielić od białe, a te ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubić żółtka z pozostały, masłem, dodać erytrytol i mieszać masę, aż słodzik się rozpuści.
- Do masy z żółtek dodać mączkę migdałową, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać wszystko z pianą i duszonymi jabłkami. Foremki napełnić ciastem i ok. 30 min.
- Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby zupełnie ostygły. Przed podaniem oprószyć erytrytolem w pudrze.
SMACZNEGO !!!